Menü Kapat Geri Dön

Tam Tane



Tam Tane Tahıl Nedir?

Tahıl tanesi, kepek, rüşeym ve endosperm (unsu öz) olmak üzere üç anatomik bölümden oluşmaktadır. Beyaz un üretimi sırasında, tahıl tanesinin kırılıp öğütülme ve elenmesi işleminde, kepek ve rüşeym uzaklaştırılırken, tam tane un, bu üç bölümün tamamını içermektedir. 

Genellikle tahıllar, tüketime hazır hale getirilirken çeşitli işlemlere tabi tutulurlar. Tahılların işlenmesi, onları esmerden beyaza çevirir, ancak besin değerlerini de azaltır. Tam tahıllılar birçok vitamin lif ve antioksidanları içerir. Rafine edilmiş tahıllarda ise buğday veya çavdar tanesinin kabuğu ve çekirdek katmanları soyulmuş oluyor. Tahılların işlenmesi; vitamin, mineral, lif ve sağlığa faydalı fitokimyasallarda yüksek oranlarda kayıplar oluşmasına neden olur.

Örneğin beyaz un üretimi sırasında kepek ve rüşeym bölümlerinin uzaklaştırılması unun raf ömrünü ve ekmek yapım kalitesini geliştirirken, bu bölümlerin protein, lif, vitamin ve mineral bakımından endosperm(unsu öz) kısmından daha zengin olması nedeniyle unun besin değeri düşüyor.

Tam tahıl unları besin değeri bakımından beyaz undan daha zengin olduğundan, bu unlarla yapılan ekmek de beyaz ekmeğe kıyasla besin değeri bakımından daha üstündür.

Tahıl tanesi, kepek, rüşeym ve endosperm (unsu öz) olmak üzere üç anatomik bölümden oluşmaktadır. Beyaz un üretimi sırasında, tahıl tanesinin kırılıp öğütülme ve elenmesi işleminde, kepek ve rüşeym uzaklaştırılırken, tam tane un, bu üç bölümün tamamını içermektedir.